«

»

Λίγα λόγια για την Μακεδονία

Η ετυμολογία της λέξης ‘’Μακεδονία’’ είναι η λέξη ‘’μάκος’’ και η λέξη ‘’έδος’’. Οι αρχαίοι Ελληνες το ‘’η’’ το έλεγαν ‘’α’’, όπως οι Σπαρτιάτες έλεγαν ‘’ή ταν ή επί τας’’. Άρα και το μήκος το έλεγαν μάκος. Η λέξη ‘’έδος’’ εννοούσαν τη γη, το έδαφος, τη χώρα (απ΄ όπου και η λέξη έδνον, που σημαίνει το γλυκό, το εύγευστο). Έτσι προήλθε και η λέξη ‘’Μακεδονία’’ που σήμαινε την ευμήκη, τη μακρά και ωραία χώρα ή τη γη των μακρών (ψηλών) ανθρώπων. Αυτή λοιπόν τη λέξη θέλουν να οικειοποιηθούν οι γείτονες μας, χωρίς καν να ξέρουν τι σημαίνει! Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία να θέλουν κράτος, γλώσσα, υπηκοότητα και άλλα πολλά, χωρίς να καταλαβαίνουν το νόημα της Ελληνικής αυτής λέξης, η οποία είναι γι’ αυτούς μια άγνωστη, μια ξένη λέξη, μια ελληνική λέξη! Τι σημαίνει στα σλαβικά η λέξη αυτή…ΤΙΠΟΤΑ! Η ‘’Θεσσαλονίκη’’ είναι ελληνική λέξη. Νίκη μετά των Θεσσαλών εναντίον των Φερών και των Φωκέων. Οι «Μακεδόνες» δεν καταλαβαίνουν ούτε αυτή τη λέξη, και γι’ αυτό το λόγο την ονομάζουν ‘’Σολούν’’. Η Θεσσαλονίκη ήταν ετεροθαλής αδερφή του Μ. Αλεξάνδρου και, όταν ο σύζυγος της Κάσσανδρος ίδρυσε μια νέα πόλη το 315 π.Χ. στο μυχό του Θερμαϊκού, της έδωσε το όνομα της. Οι λέξεις ‘’Φίλιππος’’ και ‘’Αλέξανδρος’’ τι μπορεί να σημαίνουν για τους γείτονές μας και τι καταλαβαίνουν όταν βλέπουν τα αγάλματά τους, που υπάρχουν σε πολλές πόλεις τους, άλλα και τα ονόματά τους, που δόθηκαν σε αεροδρόμια, δρόμους, στάδια; Αλλά και τόσες άλλες ελληνικότατες λέξεις τι σχέση μπορεί να έχουν με τους Σλάβους, που ήρθαν στην περιοχή 1000 χρόνια μετά την κατάκτηση όλου του κόσμου από τους Μακεδόνες και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στα πέρατα της γης; Είναι μία από τις μεγαλύτερες παραχαράξεις στην παγκόσμιο Ιστορία, δηλαδή ένα όνομα βαρύ, όπως είναι η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, που, από όπου και να το δει κανείς, ”μυρίζει” Ελλάδα, να δοθεί σε ένα νεοσύστατο πολυεθνικό κράτος!

Η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ, για την ιστορία, τον ελληνισμό, την επιστήμη, την ανθρωπότητα. Βόρεια της Μακεδονίας κατοικεί ένας λαός, ο οποίος δεν μπορεί, σε πενήντα χρόνια, να αποκτήσει εθνική οντότητα, στηριζόμενος σε παραποιημένα ιστορικά στοιχεία. Αυτός ο λαός δεν είναι Μακεδόνες. Οι Μακεδόνες είναι εθνικά Έλληνες. Δεν αποτελούν εθνότητα. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ! Βόρεια της Μακεδονίας κατοικεί άλλος λαός. Όχι Μακεδόνες. Αν θέλουν τα Σκόπια να είναι συνεπείς με την ιστορία τους θα πρέπει να αναζητήσουν την ονομασία τους σε αυτὴ, δηλαδὴ στὴν ιστορία τους, που αρχίζει τον έκτο αιώνα μ.Χ. και η οποία δεν μπορεί να περιέχει τον όρο Μακεδονία. Στο διάβα των αιώνων χάθηκαν λαοὶ με λαμπροὺς πολιτισμοὺς και ξακουστὰ ονόματα! Θα επιβιώσουν άλλοι κλέβοντας όνομα και πολιτισμὸ απὸ τους γείτονές τους; Θέλει πολὺ να καταλάβει κάποιος ότι μόνο το μέλλον τους δεν χτίζουν και δεν εξασφαλίζουν με αυτόν τον τρόπο; Ούτε αυτοὶ οι αδύναμοι που φαίνονται απὸ μπροστὰ να διεκδικούν, ούτε αυτοὶ οι δυνατοί, που απὸ πίσω τους σπρώχνουν και τους υποστηρίζουν, δεν πρόκειται να δικαιωθούν απὸ την Ιστορία. Από την αρχαιότητα ως σήμερα πέρασαν από την Ελλάδα πολλοί κατακτητὲς και σφετεριστὲς, που προσπάθησαν με πολλούς τρόπους να σβήσουν τον πολιτισμό της! Όμως δεν τα κατάφεραν! Η Ελλάδα είναι ακόμα εδώ! Η Ελλάδα θα είναι για πάντα εδώ!

Είναι η τέταρτη φορά που κρίνεται η τύχη της Μακεδονίας από διμερείς συμφωνίες. Η πρώτη ήταν πριν 141 χρόνια, το 1878, με τη Συνθήκη του Αγ. Στεφάνου (προάστιο της Κωνσταντινούπολης) που έδινε σχεδόν όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη στους Βούλγαρους (συμφωνία μεταξύ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Ρωσίας). Κράτησε 4 μήνες μέχρι που το Συνέδριο του Βερολίνου την ακύρωσε. Οι άλλες δύο φορές ήταν στη δεκαετία του 1920, με τα Πρωτόκολλα Πολίτη-Καλφώφ το 1924 (μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας) και τη Συμφωνία του δικτατορικού καθεστώτος του Πάγκαλου με την Γιουγκοσλαβία το 1926. Και στις δύο περιπτώσεις η Ελλάδα υποχώρησε στις απαιτήσεις των Βουλγάρων και Σέρβων αντίστοιχα, που αφορούσαν τους σλαβόφωνους της Μακεδονίας. Ακυρώθηκαν και οι δύο από τις επόμενες κυβερνήσεις μετά από λίγους μήνες! Το μελάνι μιας υπογραφής δεν στάθηκε ικανό να αλλάξει την Ιστορία! Το ίδιο ελπίζουμε να συμβεί σύντομα και για τη Συνθήκη των Πρεσπών!  Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν τρομερές ευθύνες. λάθη και παραλείψεις. Θα χρειαστεί να αγωνιστούμε με υπομονή και επιμονή! Θα πρέπει να υπάρχει σύνεση και να αποφευχθούν οι ακρότητες! Ο αγώνας αυτός είναι δίκαιος και με τη βοήθεια του Θεού μπορεί να κερδηθεί. Ναι, υπάρχει ελπίδα! Εκατομμύρια Ελλήνων ΔΕΝ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ, ΔΕΝ ΥΠΕΚΥΨΑΝ, ΔΕΝ ΔΕΙΛΙΑΣΑΝ, αλλά απέδειξαν, με την παρουσία τους στα εκατοντάδες συλλαλητήρια στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, ότι οι εμπνευστές της συμφωνίας, θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους. Η πραγματική ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ και ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΠΟΤΕ την εκχώρηση του Ονόματος, της Ταυτότητας, της Γλώσσας και της Ιστορίας της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!

Κωνσταντίνος Λειβαδίτης

 

(Visited 80 times, 1 visits today)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

55 + = 61